Снимка: Архив Reuters

Радиолокационната станция за ранно оповестяване за ракетно нападение, която е част от системата за противоракетна отбрана /ПРО/ на НАТО в Европа, е пусната в експлоатация.

За това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на турското външно министерство.

Още по темата

През септември миналата година Турция даде съгласието си за разполагане на радара в провинция Малатия, окръг Кюреджик /Югоизточна Турция/, на около 700 км от границата с Иран, като компонент от създаваната ЕвроПРО.

От НАТО обясняват плановете за разполагане на системата за ПРО с нарасналата заплаха от използване на ракети с малък и среден обсег в Близкия изток, на първо място от страна на Иран.

Редица турски политици се обявиха против разполагането на елементи на ПРО на НАТО в Турция. Според тях в случай на евентуален въоръжен конфликт между НАТО и Техеран във войната ще бъде въвлечена и Турция.

От своя страна Иран разкритикува съгласието на Турция да приеме радара на своя територия, като отбеляза, че тази стъпка само ще засили напрежението. Официална Анкара смята, че противоракетният щит не е насочен срещу която и да е страна.

Данните от радара в Турция ще бъдат получавани както в командните центрове в САЩ, така и на американските кораби, оборудвани с противоракети, включително и тези, които патрулират в Средиземно море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase